Koop-aannemingsovereenkomst

Het verschil tussen een koop-aannemingsovereenkomst en een koopovereenkomst is dat er bij het eerstgenoemde enkel kopers van een nieuwbouwwoning zijn betrokken. Bij een koopovereenkomst is dat niet het geval, omdat er geen sprake is van een aannemer. Het pand is reeds opgeleverd en om deze reden heeft u hier niets mee te maken. In tegenstelling tot kopers van een nieuwbouwwoning. Er is namelijk altijd sprake van onzekerheid bij de oplevering van een nieuwbouwwoning. Men kan de bouw staken, bijvoorbeeld vanwege een faillissement. Ook kan het zijn dat u niet in staat bent om de woning te betalen waardoor de transactie niet langer door zal gaan. M2 Advocaten bestaat uit een team van vastgoedrecht specialisten wie zich graag met u verdiepen in de rechten van iedere partij. Lees verder en kom erachter of u wel of niet te maken kan krijgen met deze overeenkomst.

Wat is een koop-aannemingsovereenkomst en wat maakt deze anders?

Van deze overeenkomst is vaak sprake wanneer het aankomt op de overdracht van nieuwbouw. Echter komt deze overeenkomst ook voor in het geval van een verbouwproject of vastgoedbesluit, in tegenstelling tot een reguliere koopovereenkomst. Gezien de onvoorziene ontwikkelingen die zich voor kunnen doen tijdens de bouw dienen beide partijen zichzelf te beschermen. Dit kan onder meer door opschortende voorwaarden op te stellen en een waarborgsom of bankgarantie af te geven. Het eerste zorgt ervoor dat er alleen gekocht wordt wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit kan bijvoorbeeld een minimum aantal woningen zijn dat verkocht moet worden. Het tweede zorgt ervoor dat de aannemer alvast een percentage van het bedrag binnen krijgt. Deze regeling biedt zekerheid voor een aannemer. De afspraken die aan bod komen zien er als volgt uit:

  • Financiële zaken: bijvoorbeeld het wettelijke opschortingsrecht (5%-regeling);
  • De bouw: aantal werkbare werkdagen en de oplevering;
  • Ontbindende voorwaarden;
  • De garantie- en waarborg.

Wanneer kiezen voor een gescheiden koop-aannemingsovereenkomst?

Wanneer een aannemer de bestaande, oude, onroerende zaak koopt en alvast verkoopt aan de toekomstige eigenaar van het nieuwbouwpand, kan dat diegene een gunstig belastingvoordeel opleveren. Indien de nieuwbouw pas bij realisatie wordt verkocht geldt er over een BTW percentage van 21%. Door de koop- en aannemingsovereenkomst apart van elkaar af te sluiten kunt u van een overdrachtsbelasting van 6% of wanneer het een oud woonhuis betreft zelfs profiteren van 2%. Een ander voordeel is dat u rechtstreeks contact heeft met de aannemer tijdens en na de bouw zonder de projectontwikkelaar als tussenpersoon. Kortom, zowel aannemer als koper kan bij het afsluiten van een gescheiden koop-aannemingsovereenkomst profiteren van diverse voordelen. Dit hangt echter af van de situatie. M2 Advocaten is expert in zijn vakgebied en adviseert u graag.

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Heeft u interesse in de diensten van M2 Advocaten? Graag vragen wij dan aan u om contact met ons op te nemen. Dit doet u eenvoudig door middel van het contactformulier. Wij zullen na ontvangst van uw bericht z.s.m. contact met u zoeken. Onze tarieven zijn op deze pagina te vinden. Graag nodigen wij u uit voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Wij staan graag voor u klaar!