Omgevingsvergunning

Voordat u begint aan het uitwerken van een verbouw-of sloopplan is er naar alle waarschijnlijkheid al een bestemmingsplan vastgesteld voor de locatie waar de verbouwing moet gaan plaatsvinden. Of uw bouwplannen passen in het bestemmingsplan weet u pas zeker nadat u een omgevingsvergunning gaat aanvragen. Een omgevingsvergunning is zo geregeld door de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) waarin de vergunningen, ontheffingen en meldingen voor de fysieke leefomgeving sinds 2010 gebundeld zijn. Wanneer u hier mee te maken krijgt? Dat vertelt M2 Advocaten u graag!

Procedure omgevingsvergunning aanvragen

U hoeft niet altijd een omgevingsvergunning aan te vragen. Het is daarom belangrijk dat u altijd van tevoren weet waar u mee te maken heeft en in welk geval u er wel een moet aanvragen. De omgevingsvergunning is er een voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Voordat u overgaat tot een aanvraag kunt u bij het Omgevingsloket online een vergunning check doen. U kunt zelf de vergunning aanvragen of iemand hiervoor machtigen. De vergunning kunt u vervolgens digitaal of schriftelijk aanvragen. Binnen acht weken moet de gemeente met antwoord komen en deze periode kan maximaal met zes weken verlengd worden.

Problemen bij omgevingsvergunning aanvragen?

Uw aanvraag kan afgewezen worden wanneer deze tegen de wet in gaat. Het is voornamelijk in het belang van de gemeente om op tijd te reageren op uw aanvraag. Beslist de gemeente namelijk niet op tijd? Dan krijgt u de vergunning sowieso. Het enige wat u op dat moment nog in de weg kan staan is dat de aanvraag in strijd is met bijvoorbeeld het bestemmingsplan of het feit dat uw aanvraag betrekking heeft op de verbouwing van een monument. U kunt hier eventueel onderuit komen door een gedoogbeschikking aan te vragen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Hulp bij een omgevingsvergunning aanvragen ontvangt u bij samenwerking met M2 Advocaten alleen van specialisten in vastgoedrecht. Dat zijn de deskundigen die bij ons over de werkvloer dag in dag uit particulieren en bedrijven advies verlenen en hulp bieden bij procederen. Meer informatie vraagt u aan door het contactformulier in te vullen. Graag helpen wij u dan verder!

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!