Turn key oplevering

Een turn key oplevering wordt niet gezien als een vaststaand juridisch begrip. Het is daarom niet altijd duidelijk welke partij aansprakelijk is. Recentelijk deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak over de definitie van het begrip. Volgens de rechtbank van Amsterdam betrof het een overeenkomst van opdracht en geen aanneming van werk.

Wat is een turn key overeenkomst?

Turn key houdt in dat de ontwikkelaar de woning of het bedrijfspand sleutel klaar oplevert. Dit dient samen met de andere verplichtingen vastgelegd te worden in een overeenkomst. De rechten en plichten die de opdrachtgever en de ontwikkelaar hebben, zijn niet wettelijk vastgelegd en beide partijen kunnen daar dus zelf invulling aan geven. Wij raden aan de knowhow van een externe partij te raadplegen om onenigheid m.b.t. het contract te voorkomen. M2 Advocaten staat klaar voor zowel particulieren als bedrijven.

Aannemer aansprakelijk stellen in geval van een constructiefout?

Allereerst moet u zichzelf afvragen of u wel te maken heeft met een aannemer. Uit de opdracht kan afgeleid worden of er sprake is van een bouwbegeleider of een aannemer. Een turn key oplevering die duidt op een aannemingsovereenkomst? Dan moet uit de opdracht afgeleid worden dat er een werk van stoffelijke aard tot stand wordt gebracht. Een bouwbegeleider doet dit namelijk niet en kan bijvoorbeeld een turn key verbouwing op zich nemen. Deze kan dan niet aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld de fundering van het gebouw. De rechten per partij leert u pas kennen zodra u weet van welke overeenkomst er sprake is.

Maak een afspraak met M2 Advocaten

Wenst u een afspraak te maken met M2 Advocaten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door middel van het contactformulier. Ook kunt u ons opzoeken in het VIDA gebouw te Amsterdam, waar wij werkzaam zijn. Graag staan wij voor u klaar.