Ga naar de inhoud

VERBORGEN GEBREKEN BIJ HET KOPEN VAN EEN HUIS

Bij aankoop van een woning kan sprake zijn van een verborgen gebrek. Dat wil min of meer zeggen dat deze op het moment van bezichtiging niet zichtbaar was voor de koper. De koper mag op grond van de koopovereenkomst verwachten dat de woning de eigenschappen heeft die nodig zijn voor normaal gebruik ervan. Mocht dit niet het geval zijn? Dan is dit risico ofwel voor de koper ofwel verkoper wordt aansprakelijk gesteld. Aan de hand waarvan dit wordt bepaald? Dat leggen wij u graag uit.

ONDERZOEK NAAR VERBORGEN GEBREKEN VERSUS MEDEDELINGSPLICHT

Een koper koopt de woning in de staat waarin het huis zich op dat moment bevindt. Daarom wordt er van de koper verwacht dat deze van tevoren de bouwkundige staat van de woning verkent. Op deze manier worden misverstanden voorkomen. Deze verplichting staat bekend als de onderzoeksplicht. Anderzijds heeft de verkoper een mededelingsplicht. In eerste instantie is het risico van een gebrek voor de koper, tenzij er sprake is van een ernstig gebrek of een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft vermeld. Ook een ouderdomsclausule kan er toe leiden dat de verkoper niet aansprakelijk kan worden gesteld. Wees dan als koper hiervan bewust!

VERBORGEN GEBREKEN AANVECHTEN?

Mocht u de verborgen gebreken aan willen vechten? Ga dan eerst na of u als koper niet zelf het risico draagt. Heeft u aan uw  onderzoeksplicht voldaan en wilt u de verkoper aansprakelijk stellen? Dan dient u dit (bij voorkeur) schriftelijk te doen. U kunt vragen of de verkoper bereid is om het gebrek te herstellen of de reparatiekosten te vergoeden. Mocht de verkoper niet mee willen werken? Dan is het mogelijk om te procederen. Dit kan zelfs leiden tot een ontbinding van de overeenkomst, mocht er sprake zijn van zeer ernstige gebreken. M2 Advocaten kan u van advies voorzien en wanneer nodig tot procederen overgaan.

MEER WETEN? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP!

Heeft u interesse in de diensten van M2 Advocaten? In dat geval komen wij graag met u in contact om de mogelijkheden door te spreken. Wij verzoeken u vriendelijk om het contactformulier  in te vullen. Wij komen dan zo spoedig mogelijk terug op uw contactverzoek. Graag staan wij voor u klaar!

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter  en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op!