Bestuursrecht
Wellicht dat u deze term wel eens voorbij hebt horen komen namelijk, het bestuursrecht. Wanneer er gesproken wordt over het bestuursrecht gaat het om het geheel van regels waar overheidsorganen zich aan dienen te houden wanneer ze besluiten nemen. Besluiten van de overheid staan hierin dus centraal. Het bestuursrecht is erg belangrijk omdat het de regels geeft die de overheid nodig heeft om te kunnen en mogen besturen.
Niet alleen is het een belangrijke wet voor de overheid, maar ook voor particuliere burgers en bedrijven is dit het geval. De burger en bedrijven hebben de regels die zijn opgenomen in deze wet namelijk nodig om op te kunnen treden tegen dit bestuur. Voor beide partijen is het bestuursrecht dus erg belangrijk. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld subsidies, ontheffingen, vergunningen en bouwvergunningen. Het bestuursrecht wordt ook wel het administratief recht genoemd.
Algemene wet bestuursrecht
De algemene wet bestuursrecht (AWB) is een wet uit het Nederlandse wetboek. Wanneer het gaat over de algemene wet bestuursrecht gaat het over de regels die zijn vastgelegd in deze wet die gaan over de verhouding tussen bestuursorganen en de belanghebbende. Deze belanghebbende kunnen onder meer individuele burgers of bedrijven zijn. De wet is op 1 januari 1994 in werking getreden. De reden dat AWB in het wetboek is opgenomen, is onder meer dat er meer eenheid moest komen in de wetgeving van besturen. Het verduidelijkt de afspraken die er zijn gemaakt. De AWB omvat onder meer hoe de overheid deze besluiten moet voorbereiden en vermelden. Ook wanneer (de termijn) de overheid dit moet doen, wordt hierin vermeld. Verschillende wetten die onder de Algemene wet bestuursrecht vallen zijn onder meer het milieurecht, vreemdelingenrecht en het belastingrecht.
Procederen in bestuursrecht
Wanneer we het hebben over handhaving gaat om de controle van burger en bedrijven om te kijken of ze zich daadwerkelijk aan de regels houden. Ook overheidsorganisaties doen aan handhaving en ze kunnen bij overtredingen eventueel sancties opleggen. Voorbeelden van dit soort sancties zijn een herstelsanctie of een bestraffende sanctie. Wanneer u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsorganisatie is het ook voor de burger mogelijk om bezwaar te maken. Binnen het bestuursrecht is er de mogelijkheid tot procederen. Als burger is er de mogelijkheid op in beroep te gaan tegen de beslissing die een bestuursorgaan heeft genomen. Eerst wordt er bezwaar gemaakt bij de overheidsinstantie in kwestie. Wanneer dit vervolgens niet verholpen kan worden, wordt de bestuursrechter ingeschakeld. Deze bestuursrechter bepaalt vervolgens of de overheidsinstantie volgens de wet gehandeld heeft.
Omgevingsvergunning (bouwvergunning)/bestemmingsplan
Bij het realiseren van projecten is bijvoorbeeld het verkrijgen van de omgevingsvergunning (vroeger: bouwvergunning) van belang. Het kan ook zijn dat een bestemmingsplan moet worden gewijzigd.
Mocht u het niet eens zijn met de betreffende ontwikkeling, dan is het zaak om tijdig zienswijzen in te dienen tegen een bestemmingsplan dan wel bezwaar in te dienen tegen een vergunning.
Huisvestingswet (splitsingsvergunning, onttrekkingsvergunning, woningsvorming, kamerhuur)
Bij het vergroten, verkleinen, of splitsen van zelfstandige woonruimte is in veel grote steden een vergunning nodig op basis van de plaatselijke huisvestingsverordening. Het is dan bijvoorbeeld niet zomaar mogelijk om een zelfstandige woning in gebruik te geven aan vier personen die er kamers gaan huren. M2 Advocaten heeft veel ervaring met geschillen op dit gebied.
Handhaving
Geregeld komt het voor dat de bevoegde instantie (bijvoorbeeld de gemeente) boetes oplegt of een last onder dwangsom / bestuursdwang als er niet conform de bestuursrechtelijke regels is gehandeld. Bijvoorbeeld als een zelfstandige woning is opgedeeld in kamers zonder vergunning. Of er zijn verbouwingen verricht die niet conform het Bouwbesluit zijn. Of er is een illegaal dakterras zonder vergunning. Er kan dan een boete worden opgelegd die moet worden betaald. Ook kan een termijn worden gegeven om de overtreding op te heffen (een last). Als dan de overtreding niet ongedaan is gemaakt, kan dan een dwangsom volgen of bestuursdwang (dan treedt het overheidsorgaan zelf op). M2 Advocaten heeft veel ervaring met het aanvechten van boetes en andere handhavingsbesluiten.
Lees hier onze blogs over bestuursrecht