Ga naar de inhoud

Due Diligence

Bij aankoop van vastgoed is gedegen onderzoek van groot belang. Met name bij grote vastgoedportefeuilles speelt dit een belangrijke rol. Dit onderzoek wordt ook wel due diligence genoemd.

Hoe verloopt een due diligence?

Bij een due diligence wordt het vastgoed gescreend op rechten, verplichtingen, risico’s, etc. Zo kunnen bij een due diligence onder meer de volgende onderwerpen aan bod komen komen:

– Fiscale aspecten (overdrachtsbelasting of BTW belaste levering);
– Risico’s inzake verontreiniging of asbest;
– Bijzondere bepalingen zoals voorkeursrecht van koop of koopoptie;
– Erfdienstbaarheden of erfpacht;
– Kwalitatieve verplichtingen of kettingbedingen;
– Vergunningen;
– Bestemmingsplan.

Deze opsomming is verre van compleet, maar bij een due diligence wordt al dit soort zaken in kaart gebracht en wordt gewezen op mogelijke voor- en nadelen. Als koper bepaalde plannen heeft met het vastgoed, wordt aangegeven wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort.

Waarom is due diligence belangrijk?

Een due diligence stelt koper in staat om af te wegen of hij wel of niet tot aankoop wil overgaan. Voor een due diligence wordt doorgaans een aantal weken de tijd gegeven, dus het is zaak om snel en efficiënt te werk te gaan. Na afloop moet koper immers aan verkoper laten weten of het resultaat wel of niet bevredigend is.

M2 Advocaten

M2 Advocaten heeft veel ervaring met aankoop van vastgoed. Bij een due diligence moeten veel documenten in relatief korte tijd worden beoordeeld. Ook moeten de risico’s duidelijk zijn. M2 Advocaten kan hierbij van dienst zijn.