Ga naar de inhoud

Due Diligence

U zit midden in een overname van bijvoorbeeld vastgoed en de onderhandeling verlopen soepel. Het gevoel erbij is goed, maar veel informatie over de andere partij ontbreekt nog. Wat zijn de rechten en plichten die horen bij dit soort vastgoed? Hoe zijn de juridische omstandigheden? Wat is het bestemmingsplan? Wanneer het aankomt op een overname zijn er onwijs veel belangrijke punten waar er op gelet moet worden voordat u met een partij wil gaan onderhandelen. U moet precies weten wat u aankoopt en of hetgeen wat u koopt wel ‘gezond’ is.

 

Wanneer er informatie ontbreekt, kan het zomaar zijn dat u een aankoop hebt gedaan waar u later wellicht spijt van krijgt. Ontbrekende informatie en het niet doen van goed onderzoek naar de verkoper, is een enorm groot risico om te nemen. Het is dan ook verstandig om een partij te benaderen die expertise heeft in dit vakgebied. Per situatie is het erg verschillend hoe uitgebreid dit onderzoek moet zijn.

Due Diligence onderzoek

Wanneer u serieus geïnteresseerd bent in het kopen van vastgoed, is het van belang om goed onderzoek te laten doen naar de verkopende partij. Dit soort onderzoek wordt ook wel Due Diligence-onderzoek genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit ‘gepaste zorgvuldigheid’. Zorgvuldigheid is in het geval van een nieuwe aanschaf erg noodzakelijk. Wanneer er een Due Diligence-onderzoek wordt uitgevoerd, wordt er nauwkeurig onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van de verkoper en zijn vastgoed. Bij een Due Diligence-onderzoek wordt er gekeken naar het complete plaatje. Het omvat onder meer en financiële, juridische, fiscale en economische staat van de verkopende partij.

 

Door het uitvoeren van Due Diligence-onderzoek krijgt u een volledig beeld van alle data, gegevens en cijfers van de verkoper en zijn vastgoed. Hierdoor ontstaat er een compleet beeld en heeft u meer kennis over het vastgoed dat u wellicht wil overnemen. Wilt u dit zo goed mogelijk doen, is het handig om hier samen met een advocaat naar te kijken. Met veel ervaring in het vastgoed en op het gebied van Due Diligence-onderzoek, voorkomt u een miskoop en weten ze precies op welke onderwerpen er extra moet worden gelet. Naast het doen van een Due Diligence-onderzoek is het ook belangrijk om een boekenonderzoek uit te voeren. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar de boeken en administratie van de verkoper.

Stappenplan Due Diligence

Om een Due Diligence-onderzoek zo goed mogelijk te doorlopen, is het handig om te werken met een gestructureerd stappenplan. Zo komt alle juiste informatie op tafel en worden er geen belangrijke onderwerpen overgeslagen. Het Due Diligence-onderzoek begint altijd met het verzamelen van alle gegevens. De eerste stap is om de algemene bedrijfs- of persoonsgegevens te verzamelen en de publieke gegevens te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een KVK uittreksel. Hierna is het belangrijk om alle financiële gegevens zoals bijvoorbeeld schuldenlast te verzamelen. Als derde stap moeten alle eigendommen en bezittingen in kaart worden gebracht. Hierna is het verstandig om te kijken naar eventueel lopende rechtsprocessen. Het is erg belangrijk om door dit onderzoek, eventuele deal breakers goed in kaart te brengen.

Bedrijfsovername

Naast het kopen van vastgoed, is een Due Diligence-onderzoek ook erg belangrijk wanneer het aankomt op een bedrijfsovername. Ook hier wordt er gefocust op onder meer de financiële, juridische, fiscale en economische staat van de verkopende partij.

Voorbeelden van onderwerpen die aanbod komen in deze categorieën op het gebied van bedrijven zijn bijvoorbeeld de omzetcijfers, de bedrijfscultuur, de marketing, openbare gegevens, werkwijze en imago. Op deze manier voorkomt u dat er nog lijken uit de kast komen en dat er bijvoorbeeld nog groot schuldbedrag open staat. Om van een bedrijf een succes te maken, is het erg belangrijk dat u een ‘gezond’ bedrijf overneemt. Dit op voorhand onderzoeken met behulp van ervaren advocaten, voorkomt veel stress en onduidelijkheden. Zo kunt u als koper vol goede moed beginnen aan uw nieuwe avontuur.

Kortom, het uitvoeren van een Due Diligence-onderzoek is erg belangrijk als u geïnteresseerd bent in een bedrijfsovername, maar ook als het aankomt op het kopen van vastgoed. Op deze manier heeft u goed in kaart met wie u in zee gaat en of de verkoop door kan gaan. Zo houdt u de risico’s zo klein mogelijk en kan de overname succesvol verlopen, zowel voor de koper als voor de verkoper.

Heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op!