Ga naar de inhoud

Een tijdelijk huurcontract opzeggen

Er zijn wettelijke en contractuele regels voor het opzeggen van een tijdelijk huurcontract woonruimte. Voordat u beslist op te zeggen is het handig om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Zowel huurders als verhuurders zullen zich aan een aantal voorwaarden moeten houden. Zeg nooit zomaar een contract op en wees alert als de verhuurder een tijdelijke huurovereenkomst zal opzeggen.

Redenen om de verhuur op te zeggen als verhuurder

Er kunnen tal van redenen zijn voor de verhuurder om de verhuur op te zeggen. Bijvoorbeeld als er een achterstand is met het betalen van de huur. Het kan zijn dat de servicekosten niet betaald zijn. Er kan sprake zijn van een bewoner die zorgt voor geluidsoverlast in de huurwoning. Verhuurders kunnen in deze situaties naar de rechter stappen om te eisen dat het huurcontact wordt beëindigd.

Een verhuurder kan via een diplomatenclausule terug willen keren in de woning. Daarover moeten vooraf goede afspraken zijn gemaakt. Deze moeten worden opgenomen in het huurcontract. Het kan zijn dat de huurder er na een bepaalde periode uit moet. Soms is er sprake van een bijzondere situatie. De verhurende persoon gaat bijvoorbeeld scheiden. In een huurovereenkomst moet vermeld staan wat de servicekosten zijn. Het is niet goed als er ineens een hoger bedrag in rekening wordt gebracht.

Huurders kunnen het oneens zijn met wijzigingen in een huurovereenkomst. Dit kan betrekking hebben op huurverhogingen nadat er groot onderhoud is verricht. Er kunnen bouwplannen op de plek van uw woonruimte zijn. Verhuurders kunnen er iets anders willen bouwen. Dit moet wel goedgekeurd zijn door de gemeente.

Er kan sprake zijn van een hospitawoning. Dit kan betekenen dat er extra geldige redenen zijn om het huurcontract stop te zetten. Bij een doelgroepencontract kunnen er eveneens zaken zijn waarbij het contract opgezegd kan worden.

Wat zijn de rechten van de huurder bij opzegging huur door verhuurder?

Verhuurders kunnen in de meeste situaties de huur niet zomaar stopzetten. De verhurende partij zal zich aan rechten moeten houden bij huuropzegging. Deze rechten zijn van een aantal factoren afhankelijk. Zo kan de soort woning een rol spelen. Is er bijvoorbeeld sprake van een woning met eigen voordeur of betreft het een kamer bij een hospita? Bij hospita’s gelden extra opzeggingsgronden. In veel situaties kan er een beroep gedaan worden op huurbescherming.

Er gelden specifieke regels bij tijdelijke huurovereenkomsten. De opzegtermijn is tenminste een maand als huurders eerder dan de vastgestelde einddatum willen opzeggen. Contracten eindigen automatisch op de vastgestelde einddatum. Daarvoor is het niet nodig om op te zeggen. Een verhuurder moet een huurder op tijd schriftelijk informeren dat de huur zal eindigen. Dit moet gebeuren tussen een en drie maanden voor de einddatum. In een huurcontract moet een opzegdatum vermeld staan. Op grond van de Wet vaste huurcontracten gaat dit wel veranderen. Dan zijn er minder mogelijkheden om voor bepaalde tijd te huren. Die wet treedt naar verwachting op 1 juli 2024 in werking.

Bij vaste huurcontracten ligt de opzegtermijn tussen de 3 en 6 maanden. Dit hangt af van hoe lang een woning bewoond wordt. Wilt u weten wat uw rechten zijn als uw verhuurder de huur opzegt? Heeft u recht op huurbescherming? Neem voor al u vragen contact op met M2 Advocaten.

Huur opzeggen als huurder

Er gelden regels voor huur opzeggen. Huurcontracten mogen eerder opgezegd worden. U moet zich dan wel houden aan de afgesproken opzegtermijn. Contractueel moet een opzegdatum vastgesteld staan. In een tijdelijke huurovereenkomst moet aangegeven staan tot welke datum de huur duurt. Ook moet de opzegdatum vermeld worden. De huur moet officieel per aangetekende brief worden beëindigd. Een handtekening bewijst dat de verhuurder de brief heeft binnengekregen. Er hoeft geen reden vermeld te worden.

Er kan sprake zijn van tussenhuur. Dan huurt u de woning voor een tijdelijke periode van een ander persoon. Dit kan zijn omdat de officiële huurder tijdelijk in het buitenland woont. Bij terugkomst van de verhuurder moet de tussenhuurder de woning verlaten. Er moet dan wel een diplomatenclausule in het contract staan.

In het tussenhuurcontract staat expliciet vermeld wanneer de huur stopt. De huur kan alleen eerder opgezegd worden als dit mag volgens het huurcontract. Een reden kan zijn dat u voor uw werk plots naar het buitenland moet.

Wat te doen bij conflict vanwege opzegging van verhuurder?

Ontstaat er een conflict door huur opzeggen door de verhuurder? Raak dan niet in paniek. Een verhuurder zal zich aan wettelijk vastgestelde regels moeten houden. Er kan ook recht zijn op huurbescherming. Ook de voorwaarden uit een huurcontract moeten nageleefd worden. Neem bij (dreigende) conflictsituaties direct contact op met M2 advocaten. Wij zijn gespecialiseerd in conflicten tussen huurders en verhuurders. Het is ons een genoegen om u met ons specialisme bij te staan.  

Huur opzeggen als huurder

Er gelden regels voor huur opzeggen. Huurcontracten mogen eerder opgezegd worden. U moet zich dan wel houden aan de afgesproken opzegtermijn. Contractueel moet een opzegdatum vastgesteld staan. In een tijdelijke huurovereenkomst moet aangegeven staan tot welke datum de huur duurt. Ook moet de opzegdatum vermeld worden. De huur moet officieel per aangetekende brief worden beëindigd. Een handtekening bewijst dat de verhuurder de brief heeft binnengekregen. Er hoeft geen reden vermeld te worden.

Er kan sprake zijn van tussenhuur. Dan huurt u de woning voor een tijdelijke periode van een ander persoon. Dit kan zijn omdat de officiële huurder tijdelijk in het buiteland woont. Bij terugkomst van de verhuurder moet de tussenhuurder de woning verlaten. Er moet dan wel een diplomatenclausule in het contract staan.

In het tussenhuurcontract staat expleciet vermeld wanneer de huur stopt. De huur kan alleen eerder opgezegd worden als dit mag volgens het huurcontract. Een reden kan zijn dat u voor uw werk plots naar het buitenland moet.

Wat te doen bij conflict vanwege opzegging van verhuurder?

Uw tijdelijk huurcontract opzeggen? Ontstaat er een conflict door huur opzeggen door de verhuurder? Raak dan niet in paniek. Een verhuurder zal zich aan wettelijk vastgestelde regels moeten houden. Er kan ook recht zijn op huurbescherming. Ook de voorwaarden uit een huurcontract moeten nageleefd worden. Neem bij (dreigende) conflictsituaties direct contact op met M2 advocaten. Wij zijn gespecialiseerd in conflicten tussen huurders en verhuurders. Het is ons een genoegen om u met specialisme bij te staan.