Wat is een ouderdomsclausule?
Een koopovereenkomst kan een ouderdomsclausule bevatten. Dit biedt verkoper bescherming als hij een oude(re) woning gaat verkopen. In de overeenkomst wordt vermeld dat de koper op de hoogte is van de ouderdom van de woning. Mocht er sprake zijn van (verborgen) gebreken als gevolg van ouderdom, dan kan dit voor risico van de koper komen. Voordat er een aankoop wordt gedaan is de kwaliteit van een woning belangrijk. Voor kopers is het dus zaak om bouwkundige keuring te laten doen.
Toepassen van de ouderdomsclausule
De ouderdomsclausule legt de verantwoordelijkheid voor de onderhoudsstaat neer bij kopers. Dit valt niet onder standaardbepalingen van een koopakte. Dergelijke clausules moeten expliciet worden toegevoegd. In koopovereenkomsten zijn ouderdomsclausules niet standaard toegevoegd. Het is belangrijk om een ouderdomsclausule duidelijk te formuleren. Dit voorkomt discussies tussen verkoper en koper over aansprakelijkheid van een ouderdomsgebrek. Rechters kunnen een ouderdomsclausule verschillend uitleggen. Dit is gebleken uit rechtszaken die in het verleden hebben plaatsgevonden.
De ouderdomsclausule voor de koper
Bent u een potentiële koper van een oud huis? Bekijk goed of er een ouderdomsclausule is opgenomen en hoe deze is geformuleerd, zodat u weet in welke staat u de woning bij aankoop accepteert. Het is altijd raadzaam om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit zorgt voor het verminderen van risico’s in relatie tot de onderhoudstoestand.
As it is clausule
Bent u een verkoper van een oude woning? Dan wilt u natuurlijk zo weinig mogelijk risico lopen. Het is dan verstandig om de ‘as it is’ clausule te gebruiken. De koper koopt het huis in dit geval zoals het is, ‘as it is’. Dit staat dan in het koopcontract.
Het wordt soms wel lastiger om een woning goed te verkopen met een ouderdomsclausule. Daarom adviseren we om dit vooraf goed af te stemmen met een makelaar. Het is van belang dat de juiste ouderdomsclausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst.
Beperking aansprakelijkheid verkoper
Een ouderdomsclausule zorgt ervoor dat de aansprakelijkheid van de verkoper voor (verborgen) gebreken bij een oud huis wordt beperkt. Kort gezegd staat verkoper niet in voor de bouwkwaliteit van een woning.
Als kopers een ouderdomsclausule accepteren, aanvaarden ze de risico’s dat er (verborgen) gebreken als gevolg van ouderdom aanwezig kunnen zijn. De koper kan zich dan later niet meer beroepen op onder andere een slechte bouwkundige staat van het huis.
Zorg dat u weet wat u koopt
Het is van belang dat u weet wat u koopt. Kopers doen er verstandig aan de staat van een woning te onderzoeken. Vergeet absoluut geen bouwkundige keuring te laten uitvoeren, voordat het koopcontract wordt ondertekend. Helemaal als het een oudere woning betreft en er een ouderdomsclausule door de verkoper in het contract is opgenomen.
Bouwkundige keuringen geven een goede indruk van de staat van een huis. Door een keuring weet u wat er op het gebied van onderhoud moet gebeuren. Met een bouwkundig voorbehoud in een koopovereenkomst kunt u het contract nog laten ontbinden. De verkoper heeft de plicht u van tevoren goed in te lichten.
Gebrek hangt niet samen met de ouderdom
Hangt een gebrek aan een woning niet samen met ouderdom? Het is dan niet zinvol om een beroep te doen op de ouderdomsclausule. Een riolering kan bijvoorbeeld een gebrek hebben dat niet komt door ouderdom. In een dergelijk geval kunnen de gebreken niet worden gerelateerd aan ouderdom en gaat een beroep op de ouderdomsclausule niet op.
Wanneer wordt de ouderdomsclausule gebruikt?
Hoe oud moet een huis zijn voor een ouderdomsclausule? De clausule wordt meestal ingezet bij de verkoop en koop van oude huizen. Dit heeft vaak betrekking op woningen van 50 jaar en ouder. Tegenwoordig wordt de clausule eveneens gebruikt bij gedateerde woningen tussen de 20 en 40 jaar. Vaak ziet een verkoper in de ouderdomsclausule een goede optie van verweer tegen claims van een koper ter zake van gebreken.
Neem gerust contact op met M2 advocaten voor al uw vragen en uitleg over ouderdomsclausule