Ga naar de inhoud

Huurbescherming bij tijdelijke verhuur

In 2023 is de Wet vaste huurcontracten aangenomen. Op grond van die wet worden de mogelijkheden om tijdelijke huur aan te bieden voor woonruimte voor de verhuurder aanzienlijk beperkt.

Bij de wet vaste huurcontracten behoort een Besluit waarin de gevallen worden opgenomen wanneer er nog steeds een tijdelijk contract kan worden aangeboden. Dit Besluit moet nog worden uitgewerkt. Naar verwachting gaat de Wet vaste huurcontracten samen met het Besluit op 1 juli 2024 in werking treden. Tot die tijd geldt voor huurovereenkomsten die vóór dat moment worden gesloten het volgende:

Verhuurders mogen huurders 1 keer een tijdelijk huurcontract geven. Dit contract mag maximaal 2 jaar duren. De huurovereenkomst stopt wanneer de einddatum van de huurtermijn is bereikt, welke is opgenomen in het huurcontract. De verhuurder moet u hier op goede wijze en tijdig over informeren. Dit heet een kennisgeving. U kunt ook verlenging overeenkomen. Na de huurperiode moet de woonruimte verlaten worden. Heeft u te maken met een verhuurder die uw huurcontract eerder wil stopzetten? Daar heeft deze persoon geen recht toe. Dit mag u weigeren.

Over de datum waarop u de woonruimte moet verlaten, zal op tijd een herinnering oftewel kennisgeving verstuurd moeten worden. Dit kan gedaan worden via app, mail of brief. Deze kennisgeving moet tussen 1 en 3 maanden voor de laatste dag van de huurovereenkomst zijn ontvangen. Mocht dit niet gebeuren dan verandert een tijdelijk contract in een vast huurcontract. Als een huurcontract eindigt, is het wettelijk vastgesteld dat u een eindafrekening van de servicekosten dient te krijgen.

Wat houdt huurbescherming in?

In ons land heeft een huurder recht op huurbescherming. Dit betekent dat verhuurders een huurder niet zomaar uit hun woning kunnen zetten. Hiermee wordt huurders bescherming geboden tegen de onrechtmatige beëindiging van het huurcontract door verhuurders. Het is zelfs zo geregeld dat in geval van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd de verhuurder een opzeggingsbrief moet sturen. In deze brief moet gevraagd worden of een huurder akkoord is met het feit dat een huurcontract wordt stopgezet. Ook moet in die brief de opzeggronden worden benoemd. Het kan voorkomen dat huurders niet instemmen, waarna het huurcontract zal doorlopen. De verhurende partij moet dan toestemming voor contract beëindiging aan de rechter vragen. Deze procedure is niet makkelijk. Rechters zullen opzeggingen beoordelen en bekijken, zodat vastgesteld kan worden of de huurovereenkomst rechtsgeldig kan worden beëindigd. Ook moeten daarbij de belangen van de huurder en de verhuurder tegen elkaar worden afgewogen.

Wanneer heeft u recht op huurbescherming?

Huurders hebben bij huurcontracten voor onbepaalde tijd bijna altijd recht op huurbescherming. In sommige situaties geldt het recht eveneens bij huurcontracten die voor bepaalde tijd zijn. Als een tijdelijk contract is verlengd is er zeker recht op huurbescherming. Huurders van de volgende woonruimten komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor huurbescherming:

  • Eensgezinswoningen
  • Appartementen
  • Kamers (zoals in studentenhuizen)
  • Woonwagens (die op een vaste plek staan)
  • Standplaatsen voor woonwagens (niet op vakantieparken)

 

Wanneer heeft u geen recht op huurbescherming?

Er zijn eveneens situaties waarbij er geen recht is op huurbescherming. Huurders hebben in principe geen recht op huurbescherming als er sprake is van:

  • Tijdelijke huurcontacten vastgesteld op basis van de Wet doorstroming huurmarkt (na einde van de termijn die afgesproken is).
  • Verhuur ingevolge de Leegstandwet.
  • Huurovereenkomsten van korte duur zoals bij een vakantiehuis.
  • De eerste negen maanden van een hospitahuur contract. Na deze huurtermijn is er wel huurbescherming.
  • Deze hebben dezelfde voorwaarden zoals bepaald bij bedrijfsruimtes.
  • Contracten waar zorg een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een woonruimte in een verzorgingshuis.

Waarom wordt huurbescherming als onwenselijk gezien door verhuurders?

In de ogen van verhuurders zorgt huurbescherming voor lastige situaties. Het is voor hen niet wenselijk als een huurder niet wil vertrekken. Dit kan zorgen voor problemen. Dat het een rampscenario voor de verhuurder is kan meerdere redenen hebben. Soms wil de persoon graag terugkeren naar de woning, om er zelf te wonen. Het kan ook zo zijn dat de huurbaas het woonobject graag wil verkopen. Het is hoe dan ook belangrijk dat een huurcontract goed is opgesteld. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle regelgeving.

Zijn er nog meer huurrechten?

Er zijn niet alleen rechten met betrekking tot tijdelijk huurcontract opzeggen. De huurrechten van woonruimtes bestaan uit dwingende bepalingen die in de wet zijn vastgelegd. Deze voorwaarden gelden zowel voor verhuurders als huurders. Het is altijd goed om hier van op de hoogte te zijn. De regels gaan over huurprijs, huurbescherming, gebreken en beëindiging. Vanaf 1 januari 2023 kan een vergunning voor kamerverhuur of gewone verhuur nodig zijn als de gemeente een verhuurdersvergunning instelt. Ook zijn er rechten voor woningen die bewoond worden door meerdere personen.

Wat is bijvoorbeeld een recht en plicht als er een huurder vertrekt? Is er wat overeengekomen over de huurtermijn? Is er sprake van verlenging? Wat zijn de afspraken over de opzegtermijn? Is er een vergunning nodig? Er is veel bepaald op het gebied van huren voor onbepaalde of bepaalde tijd. Voor alle kwesties en vragen in relatie tot huurrecht kunt u contact opnemen met M2 Advocaten.