Ga naar de inhoud

Huurovereenkomst winkelruimte

Staat u op het punt een huurovereenkomst woonruimte te tekenen? In een huurcontract staan afspraken waaraan de huurder en verhuurder zich moeten houden. Zo wordt er in een dergelijke overeenkomst bijvoorbeeld vermeld hoe hoog de huursom is. Daarnaast staat de beschrijving van een woning in een huurovereenkomst woonruimte omschreven. Let op dat de woonruimte zich in dezelfde staat bevindt na het einde van een huurperiode. Een huurovereenkomst woonruimte is een belangrijk document.

Mondelijk of schriftelijk huurcontract

Heeft u de keuze tot een mondelijk of schriftelijk huurcontract? Ga dan altijd voor een schriftelijke overeenkomst. Natuurlijk is het prima om vooraf zaken mondeling met elkaar af te stemmen. Maar sinds juli 2023 is het verplicht op grond van de Wet goed verhuurderschap om een huurovereenkomst schriftelijk vast te leggen. In een huurovereenkomst woonruimte worden alle gemaakte afspraken nauwkeurig vastgelegd.

Soorten huurcontracten

Er bestaan verschillende soorten huurcontracten. Vaste huurcontracten komen het meest voor en tijdelijke huurcontracten zijn weer in verschillende contracten in te delen. Zo bestaan er doelgroepencontracten die speciaal worden opgesteld voor studenten. Gebaseerd op de Leegstandwet kunnen er huurcontracten gemaakt worden die van korte duur zijn. In ieder soort contract staat informatie over hoe lang een woning gehuurd kan worden.

Vrijesectorhuur

Er kan ook sprake zijn van vrijesectorhuur. Huurwoningen in de vrije sector zijn woningen met een huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens. Voor deze woningen gelden minder regulerende bepalingen wat betreft de huurprijs, in tegenstelling tot de sociale sector.

Tijdelijk of vast huurcontract

Er bestaan tijdelijke en vaste huurcontracten. Als er sprake is van een tijdelijk huurcontract is er altijd een einddatum vastgelegd. Voor woonwagens, standplaatsen en zelfstandige woningen geldt er een maximum van 2 jaar. De termijn voor onzelfstandige woningen mag maximaal 5 jaar zijn. Het huurcontract stopt op de datum die is afgesproken. Er hoeft geen opzegging gedaan te worden. Huurders mogen tussentijds wel opzeggen.

Verhuurders moeten de huurders op tijd (niet eerder dan 3 maanden en niet later dan 1 maand) voor de einddatum schriftelijk informeren dat de huurperiode eindigt. Is er sprake van een vast huurcontract? Dan is er geen einddatum afgesproken. Vanwege deze reden moeten vaste huurcontracten opgezegd worden om ten einde te brengen. De verhuurder kan soms opzeggen, maar de huurder kan ook opzeggen. Inmiddels is de Wet vaste huurcontracten aangenomen, die een beperking zal opleggen aan de mogelijkheid van tijdelijke contracten. Naar verwachting zal die wet op 1 juli 2024 in werking treden.

Afspraken over het onderhoud en eventuele servicekosten

In een huurovereenkomst woonruimte staan afspraken over het onderhoud en eventuele servicekosten. In het huurcontract worden maandelijkse servicekosten opgenomen. Dit zijn extra kosten bovenop de kale huurprijs. Kosten voor service zijn bijvoorbeeld elektriciteit, water en gas. Als de servicekosten in het huurcontract vermeld staan dan zijn de kosten direct duidelijk. Huurders moeten jaarlijks een specificatie van de kosten ontvangen.

Groot onderhoud en staat woning

Moet er groot onderhoud aan uw woonruimte verricht worden? Dan zijn de kosten altijd voor rekening van de verhuurder. Dit onderhoudswerk kan bijvoorbeeld buitenschilderwerk of plaatsing nieuwe cv-ketel betreffen. Huurders zijn verantwoordelijk voor dagelijks onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een wc-bril of nieuw leertje wat in de kraan gezet moet worden.

Het is belangrijk om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. Het is raadzaam om dit te doen aan de start van de huurperiode. Na het verlaten van de woning moet een woonruimte in dezelfde staat worden achtergelaten. Dit kan opgenomen worden in de huurovereenkomst woonruimte.