Ga naar de inhoud

SPLITSINGSAKTE

Een splitsingsakte is het belangrijkste document inzake de rechten en plichten van de vereniging van eigenaren. Iemand wordt automatisch lid van de VvE bij aankoop van een appartement en is dan gebonden aan deze akte. Een gebouw kan alleen gesplitst worden als er een notariële akte van splitsing is opgesteld. Deze moet dan worden ingeschreven in de openbare registers.

AKTE VAN SPLITSING OPVRAGEN

Om een duidelijk beeld te hebben van de rechten en plichten in de splitsingsakte is het van belang om de splitsingsakte op te vragen. De akte is ingeschreven in de openbare registers van het kadaster. Deze is door de notaris opgesteld en vastgelegd. De splitsingsakte kan dan ook worden opgevraagd bij het kadaster. Dan kan er exact bekeken worden wat de rechten en plichten voor de desbetreffende VvE zijn.

SPLITSINGSAKTE WIJZIGEN

Soms is het noodzakelijk om de splitsingsakte te wijzigen. Door bijvoorbeeld:

Een fout die in de akte staat die gecorrigeerd moet worden;
Ook kan het zijn dat een appartementseigenaar of de VvE wijzigingen door wil voeren met betrekking tot de stemverhoudingen/breukdelen van de eigenaren;
Of omdat men grote veranderingen aan het gebouw aan wil brengen zoals bijvoorbeeld de aankoop van meer grond of het uitgraven van een kelder;
Andere redenen om de splitsingsakte te wijzigen kunnen bijvoorbeeld zijn dat een lid het privé gedeelte wil vergroten of verkleinen.
Wanneer iemand dit wil doen moet dit in overeenstemming met de rest van de eigenaren gebeuren.

GESCHILLEN MET DE VVE

Soms kan het echter zo zijn dat andere leden van de VvE niet mee willen werken aan het wijzigen van de akte van splitsing. In dit geval kan er een advocaat die gespecialiseerd is in appartementsrecht ingeschakeld worden. M2 advocaten is gespecialiseerd in appartementsrecht. Dus mocht u een geschil hebben met de VvE over de wijziging van de akte dan helpen wij u graag.

Wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op via ons online contactformulier! Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Benieuwd naar ons team? Klik dan hier voor meer informatie.

Heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op!