Ga naar de inhoud

ONDERZOEKSPLICHT

Ontdekt u na aankoop van een woning dat er sprake is van verborgen gebreken? De koper heeft een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht. Heeft u wel aan uw onderzoeksplicht voldaan, maar blijkt toch dat de woning niet voldoet aan de verwachtingen die u mag hebben als koper? Indien er sprake is van een ernstig gebrek en deze normaal gebruik van de woning in de weg staat of de verkoper ten onrechte de aanwezigheid van gebreken niet heeft vermeld, kunt u de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. Hoe dit in zijn werk gaat delen wij graag met u.

HOE MOET IK MIJN ONDERZOEKSPLICHT VOLBRENGEN? M2 ADVOCATEN LICHT TOE.

De onderzoeksplicht houdt in dat de koper zowel de bouwkundige als de juridische staat van een woning moet onderzoeken. Er zijn twee manieren waarop u aan uw wettelijke onderzoeksplicht kan voldoen. Ten eerste kunt u aan uw onderzoeksplicht voldoen door een makelaar in te schakelen die u begeleidt bij de aankoop van de woning. Een andere optie is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

VOLDAAN AAN UW ONDERZOEKSPLICHT MAAR EEN VERBORGEN GEBREK ONTDEKT?

Verborgen gebreken zijn gebreken die u na de aankoop van een woning ontdekt. Zichtbare gebreken heeft u bij een bezichtiging al kunnen zien. De verkoper mag er dan ook van uitgaan dat u hiervan op de hoogte bent. Anders is het als er sprake is van een ernstig gebrek of een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft gemeld. Omdat verkopers een mededelingsplicht hebben, kunt u de verkoper aansprakelijk stellen mocht hier niet aan voldaan zijn. Er zijn echter twee manieren waarop een verkoper hieraan kan ontkomen. Wanneer er een ouderdomsclausule en/of een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst is opgenomen, kan deze de aansprakelijkheid van de verkoper beperken of zelfs volledig uitsluiten. Wij raden kopers daarom aan om advies te vragen bij het kopen van een oudere of een voormalige huurwoning.

MEER WETEN? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

M2 Advocaten is specialist in vastgoedrecht. Ook de plicht om onderzoek uit te voeren voordat u een woning koopt is voor ons bekend terrein. Wij nodigen u graag uit voor een eerste intakegesprek van 45 minuten waarvoor wij geen kosten in rekening brengen. U kunt dan eens op eigen gemak kennis maken met de diensten die wij verlenen. Contact opnemen doet u door middel van het contactformulier. Wij staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op!